Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Чувари природе“

У склопу пројекта „Чувари природе“ посебну пажњу смо посветили екологији. Познато је да се у предшколском узрасту постављају темељи личности, укључујући позитиван однос према приорди и свету који нас окружује. Породица и вртић су прве карике у еколошком васпитању и образовању. Није довољно да дете има само еколошко знање већ је потребно да та знања практично примени кроз лично ангажовање.

Успоставили смо сарадњу са компанијом „Инмолд“, која посебан акценат ставља на екологију. Њихов слоган је „У природи све се креће отпад је сировина, а не смеће“. Боравећи код њих у посети, упознали смо се са начином селектовањем различитог отпада, који се касније користи рециклиран у процесу производње.

Наше истраживање настављамо сарадњом са еколошким тимом Техничке школе из Пожеге који је такође део тима за екологију компаније „Инмолд“. Тако смо се повезали у мрежу еколошких тимова у нашем граду. Заједничком акцијом очиситли смо двориште Техничке школе. Сакупљени отпад смо селектовали и одложили у одређене контејнере. У акцији нашој деци, подршку и помоћ су пружили њихови родитељи. Са децом смо анализирали успешност и важност нашег заједничког подухвата.

Кроз активно учешће у очувању природе деца стичу нова знања и вештине, развијају емпатију, запажају, развијају критичко мишљење и сарађују. Овакве активности имају за циљ добробит детета које ће имати развијену еколошку свест и моћи да ужива у чистој и здравој животној средини. Наш слоган је „Улепшајмо околину јер тако улепшавамо свој живот“.

 Деца групе у години пред полазак у школу и васпитачи Марија С. и Предраг А. из објекта „Бамби“