Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Покажи ми шта истражујеш, па да истражујемо заједно.

„Реци ми и заборавићу.

Покажи ми и можда се нећу сетити.

 Укључи ме и разумећу.“

                                       Конфучије

    Нове основе програма предшколског васпитања и образовања – „Године узлета“,  подстичу грађење односа са вршњацима  и одраслима кроз игру, истраживање и сарадњу  у различитим активностима. Добробит за дете су односи и делање. Од великог значаја је квалитет односа који се гради са вршњацима  и одраслима у различитим ситуацијама.

Као пример добре праксе организовали смо представљање пројеката између група различитог узраста, две средње и две старије групе, као део предновогодишњих активности. Деца су представљала своје пројекте кроз продукте, песме, приче, игре, загонетке, експерименте, глуму, модне ревије. Средње групе су представиле своје истраживање на теме: „Морски свет“,  „Играмо се лишћем“, док су старије групе истраживале на тему :“ Трагови“, „Шта се крије испод коже“, „У здравом телу, здрав дух“, „Дом“.

Деца су са одушевљењем испробала продукте и играчке представљених пројеката, постављали су много питања на које су им одговоре давала деца која су представљала свој пројекат. На овај начин учимо кроз игру, испробавањем, промишљањем, постављањем питања, тражењем одговора.

Подстицали смо  развој критичког  мишљења, уважавањем детета и  прихватањем његовеих идеја, радозналости, креативности, подстицањем комуникације, интеракције, слободног изражавања говором и покретом, преузимањем одговорности. Код деце се тако развија самопоштовање, самопоуздање, осећај припадности групној и вртићкој заједници, грађење односа дете – дете, дете – васпитач, васпитач – васпитач.

Деца су препознала свој допринос у истраживањима и презентацији,  као и осећај задовољства  постигнутим успехом. 

                                                                  Васпитачи старијих и средњих група објекта „ Пчелица“